zaterdag 27 maart 2010

St. Martin

We zijn 3 weken op Nederlandse kant van St. Maarten geweest. Het wachten was op de reparatie van de stuurautomaat. Ze konden het probleem niet vinden. Uiteindelijk is er door de fabrikant uit Engeland een nieuw onderdeel opgestuurd. Alles weer in elkaar geknutseld, Hans het ding weer geïnstalleerd. Dus hopen we nu maar dat hij het goed doet.


Ja, en als je moet wachten kun je net zo goed lekker op het strand een boekje gaan liggen lezen. Je mag hier overal gewoon een stretcher pakken, onder de palmboom gaan liggen, als je zo nu en dan maar een drankje koopt. Geen slechte deal, want je kunt overal op de stranden bij die strandtentjes ook lekker douchen.

St. Maarten is een erg toeristisch eilandje. Wij lagen in een baai met uitzicht op de brug. 3 x per dag gaat de brug open en kun je de lagoon binnenvaren. In de lagoon is van alles te beleven.



Er zijn jachthavens waar de superjachten liggen. Er zijn kleine bootwerfjes waar je van alles kunt laten repareren. Er zijn, uiteraard, veel restaurantjes aan het water, koffietentjes, beachbars. Er zijn ook 2 hele grote watersportwinkels. Dus hebben wij heel wat keren met de dinghy al die plaatsjes bezocht.



Als je lagoon zegt denk je natuurlijk automatisch aan mooi blauw water, maar helaas is de lagoon erg vervuild, zo erg dat je er niet meer in kunt zwemmen. Van al die bedrijvigheid eromheen, olie- benzinelekkages en wat nog meer. Omdat het toch wel nodig is dat je een paar keer per dag lekker kunt zwemmen in deze hitte, zijn wij dus buiten de lagoon blijven ankeren. Als de brug open gaat is er altijd een grote uittocht van de super jachten. Mototjachten zowel als zeiljachten. Er ligt hier ook een Nederlands motorjacht waarop een nederlands meisje kapitein is. In de zomermaanden vaart dit schip op de Middellandse zee en in de winter varen ze dan weer in de Carieb. Het is een charterschip en het is te huur voor 270.000 euri per week. Voor dat geld mag je dan 30 vrinden meenemen, heeft iedereen een super-de-luxe hut en wordt je door 30 man personeel in de watten gelegd. Volgens zeggen zijn ze de hele zomer volgeboekt! Het schijnt dat ook de zeiljachten allemaal charterboten zijn. Je ziet dan ook op deze schepen alleen maar personeel, allemaal dezelfde wit/blauwe uniformen.



Paar dagen geleden zeilden we naar de franse kant van het eiland. We hadden de zeilen op, maar er was niet veel wind. Horen we ineens een spuitend geluid, we kijken om … en zwemt er vlak achter de boot een walvis. Z’n kop gaat net weer onder, dan komt zijn rug in een grote boog boven water en daarna zien we zijn staart op het water slaan. Een paar minuten later komt hij weer boven. Echt heel imposant, zo groot en zo langzaam dat dit beest door het water gaat. De onderkant van zijn staart was wit, dus moeten we nog even opzoeken om welke soort het gaat. We waren er allebei gewoon even stil van.



Eindelijk hebben we weer eens een paar lekkere tropische regenbuien gehad. In het zonnedek hebben we een gaatje gemaakt, slangetje eraan, en heb je zo een hele container vol regenwater. Lekker om het zoute harde haar weer zacht te maken.

Het wachten is nu op goeie wind om de oversteek te maken naar de Maagdeneilanden. We plannen maandag aan het einde van de dag te vertrekken en zullen dan dinsdag in de loop van de ochtend aankomen op het eilandje Virgin Gorda. De komende dagen gaan we veel eten en drinken inslaan want er is op de eilandjes daar niet veel te krijgen en we plannen ook te ankeren bij geheel onbewoonde eilandjes. Snorkelparadijsjes…… daarover later dus weer een nieuw verhaal.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Klinkt weer goed daar luitjes! Wauw, walvis, op de foto gekregen? of alleen gekeken, das misschien nog beter! Zo'n stretcher onder een palmboom...mmmmm zou ik er ook wel eentje van lusten nu!
X Sophie

Unknown zei

Hier Johan weer even. Echt wij houden jullie reis nauwkeurig bij echter ik vergeet wel eens te reageren na dit verslag ben ik nog steeds Jaloers op jullie

Johan